Projekt »Tradicionalni slovenski zajtrk« se je začel v slovenskih vrtcih in šolah izvajati leta 2010 z namenom spodbujanja zdravega načina prehranjevanja in s tem zdravega življenjskega sloga. Pri tem je zelo pomembno, da že v zgodnjem otroštvu pričnemo z vključevanjem zajtrka v prehrano posameznika in da o pomenu zajtrka obveščamo že otroke. Hkrati se projekt izvaja v podporo domačim pridelovalcem hrane. Gre za poudarjanje pomena domače samooskrbe, ohranjanja čistega in zdravega okolja, ohranjanja podeželja in seznanjanje mladih s postopki pridelave in predelave hrane. V Vrtcu Ribnica izvajamo projekt od vsega začetka in osrednji dogodek bo letošnje leto potekal v petek, 19. novembra 2021. S pomočjo lokalnih čebelarjev bomo otroke osveščali o pomenu čebel in prednostih lokalno pridelanih živil. Lokalno pridelana hrana je okusnejša in bolj zdrava, čebele pa skrbijo za opraševanje in pomembno prispevajo k pridelavi lokalne hrane. Z uporabo medu lokalnih čebelarjev lahko vsi skupaj prispevamo k ohranjanju čebel in njihovih opraševalnih aktivnosti v naravi. Otroci bodo na ta dan v vrtcu dobili za zajtrk kruh z maslom in medom ter mleko in jabolko. Zgledu tako imenovanega medenega zajtrka sledimo skozi vse leto, saj v prehrano otrok vključujemo izključno ekološki med lokalnega pridelovalca, poleg tega v veliki meri dobavljamo surovo nehomogenizirano mleko, bio kruh, jabolka ter drugo sadje in zelenjavo iz lokalnega okolja.

Izobraževalne vsebine, namenjene predstavitvam čebelarstva ter pomena čebel in drugih opraševalcev za pridelavo hrane, najdete na spletni strani www.ohranimo-cebele.si, kjer je v rubriki »za otroke« na voljo kratka video produkcija, s pomočjo katere lahko otrokom približate skrivnostni svet čebel in njihovo poslanstvo.