post-title Sledenje na delovnem mestu v vrtcu na Danskem https://vrtecribnica.si/wp-content/uploads/2023/12/1_1_Panorama.jpg 2023-12-04 12:40:18 yes no Posted by Categories: Erasmus+

Sledenje na delovnem mestu v vrtcu na Danskem

Posted by Categories: Erasmus+
Sledenje na delovnem mestu v vrtcu na Danskem

V mesecu novembru smo se tri strokovne delavke in ravnatelj Vrtca Ribnica, prvič udeležili mobilnosti v sklopu mednarodnega projekta Erasmus+. Mobilnost je potekala na dveh lokacijah vrtcev na Danskem.

Ogledali in sodelovali smo v samem vzgojnem procesu gozdnega vrtca Nørreskovens Naturbørnehave v kraju Nordborg. Gozdni vrtec ima tri ogrevane mobilne hišice, ki so locirane v samem središču gozda. Pred vhodom prve mobilne hiške stoji drog z zastavo, ki je bila prvi dan dvignjena, kot simbol dobrodošlice ob našem prvem snidenju. V notranjosti lahko vidimo toaletne prostore, garderobe, kuhinjo, igralni prostor in spalni prostor. Zunanjost ima shrambo z različnimi tehničnimi materiali in pripomočki, po katerih lahko v večini otroci sami posegajo. Zunanje okolje na zemljišču je opremljeno z lesenimi zaboji, ki vsebujejo različne pripomočke in tehnična igralna sredstva, prostorom z lesenim naravnim poligonom, okrog so igrala iz naravnega in odpadnega materiala, lesene mize s klopmi ter kurišče, ki ga uporabljajo vsakodnevno z namenom, da se lahko malo pogrejejo in tudi kaj toplega skuhajo ali spečejo.

Gozdni vrtec, kot je ta, običajno daje velik poudarek na aktivnostih v naravnem okolju. Otroci večino časa preživljajo zunaj v gozdu ali naravnem okolju, kar spodbuja njihovo ljubezen do narave in spoznavanja okolja. Otroci se učijo skozi igro, raziskujejo, opazujejo in so v nenehnem stiku z naravo. To spodbuja njihovo ustvarjalnost, samostojnost in razvoj motoričnih spretnosti. Vrtci vzgajajo otroke k spoštovanju do okolja, spodbujanju trajnostne prakse ter jih učijo o pomembnosti ohranjanja narave. Po navadi sledijo bolj sproščenemu urniku, ki omogoča otrokom več svobode in samostojnosti pri raziskovanju okolja. Zelo spodbujajo prosto igro.

Gozdni vrtci, kot je Naturebørnehave, so pogosto cenjeni zaradi svojega edinstvenega pristopa k vzgoji otrok ter omogočanja neposrednega stika z naravo. Ta okolja spodbujajo otrokov razvoj na mnogih področjih in prispevajo k oblikovanju trajnostne zavesti že v zgodnjem otroštvu.

Za brezskrbno uživanje na prostem imajo otroci primerno opremo. Vsak dan ob prihodu se preoblečejo v zimske kombinezone, saj njihova igra pretežno poteka, v travi, blatu … Ob prosti igri v naravi imajo vsakodnevno na uporabo več vrst orodja, po katerem posegajo otroci sami. Uporabljajo kladiva, žage, nože, klešče in z njimi zelo previdno in spretno ravnajo. Otrokom je v večjem delu dneva prepuščena osebna odločitev o času prehranjevanja in igre. Vzgojitelji gradijo visoko mero zaupanja v otroke in njihove odločitve. Otrokom v gozdnem vrtcu ni zagotovljena prehrana, zato vsakodnevno s seboj prinašajo posode za malico – »Lunch Box«, ki naj bi vsebovali uravnotežen obrok po priporočilu tamkajšnjih strokovnih služb.

Samo vzdušje v gozdnem vrtcu je zelo sproščeno in brez časovnih pritiskov in ciljno začrtane rutine ali aktivnosti. Otroci so umirjeni, potrpežljivi, redko pride do konfliktov. Med seboj zelo sodelujejo in se upoštevajo, saj imajo razvito visoko mero strpnosti.

Bivanje v notranjosti vrtca poteka le ob izrednih vremenskih razmerah in izhajajoč iz želje otrok, takrat so otrokom na voljo tudi različne didaktične igre, konstruktorji ali druge aktivnosti.

Dnevno zakurijo ogenj s katerim poskrbijo, da je otrokom čez dan prijetno, občasno pa pripravijo tudi dodaten obrok, s katerim popestrijo njihov dnevni obrok. Ob našem obisku so nas sladko »pocrkljali« in nam ob kurišču pripravili tradicionalno dansko božično sladico Risalamande, ki je narejena iz riževega pudinga, pomešanega s stepeno smetano, sladkorjem, vaniljo in sesekljanimi mandlji. Običajno jo postrežejo hladno s toplo ali hladno češnjevo omako.

Na drugi lokaciji smo si ogledali vrtec Børnegården Nejs v kraju Broager. Vrtec je umeščen v urbano okolje. Prostore in oddelke v vrtcu lahko primerjamo s klasičnim vrtcem pri nas. Sicer ima ta vrtec več manjših prostorov, kjer imajo namensko uporabo prilagojeno za otroško igro, ples, šport … Tudi v tem vrtcu poudarjajo vsakodnevno bivanje na prostem in svobodno ter prosto igro otrok. Na zunanjem delu vrtca imajo relativno veliko igrišče, kjer imajo postavljene visoke grede za pridelavo sadja ali zelenjave, imajo tudi rastlinjak. V enem delu igrišča je postavljen objekt za piknik – »jurček«, ki ima v sredini kurišče, na katerem vsak dan pripravijo delni obrok za popoldansko malico – peka kruha, potičk …

Za Dance lahko rečemo, da so okoljsko visoko izobraženi in ozaveščeni. Kljub kratkemu obisku smo lahko občutili njihovo preprostost, odprtost, življenjski slog in trendovski stil Hygge.

Hygge je, tako rekoč, tradicija, ki so jo razvili Danci, ustvarja ravnovesje med delom, preživljanjem prostega časa in družino, brez vsakdanjega stresa. Poudarek je predvsem na vzdušju. Hyggelig je občutek pripadnosti in topline, trenutek udobja in zadovoljstva, prijetni občutek, ko ste v družbi z bližnjimi.

Ker se zavedamo, da nas tovrstne prakse in izkušnje bogatijo, tako profesionalno kot tudi osebnostno, si bomo prizadevali dobre prakse implementirati v svoje strokovno delo z otroki v našem zavodu.

Diana Merhar, Ines Mutić, Špela Samide Pirnat in Andraž Caserman.

Skip to content